Niska zawartość fruktanów

Trawa o niskiej zawartości fruktanów redukuje ryzyko ochwatu. Fruktany to węglowodany (cukry) produkowane przez rośliny z rodziny traw pod wpływem promieniowania słonecznego. Trawy wytwarzają szczególnie dużo fruktanów wtedy, gdy noce są zimne, a w ciągu dnia intensywnie świeci słońce. 

Niska zawartość fruktanów

Firma Barenbrug przeprowadziła wiele badań nad zawartością fruktanów (cukrów) w różnych trawach. Niektóre gatunki traw cechuje niska zawartość fruktanów, jednak nawet w obrębie tego samego gatunku trawy jedne odmiany zawierają ich więcej niż inne. Odmiany traw w mieszance Horse Master zawierają aż o 50% mniej fruktanów niż odmiany przeznaczone dla owiec i bydła.

 

Każdego roku Barenbrug analizuje zawartość fruktanów w ponad 70 odmianach traw. Na poniższym wykresie pokazano różnice w zawartości fruktanów u różnych odmian traw. Odmiany w mieszance Horse Master zawierają średnio o połowę fruktanów mniej niż odmiany traw dla bydła.

powrót